Acai Point

Pěstování a sběr

Palma açaí

Açaí je štíhlá palma (Euterpe-oleracea), která dorůstá do výšky 15 až 30m, štíhlé listy jsou až 3m dlouhé. Její přirozená lokalita je pod stinným baldachýnem deštného pralesa a palma produkuje bobule až po 4 až 5 letech. Vyskytuje se převážně v brazilské oblasti Pará a Amazonii, a to v nížinných záplavových oblastech podél řek, kde vytváří velké háje.

Palma má trsy s açaí ovocem o váze až 6 kg. Açaí rychle roste. Celosvětová poptávka po ovoci se v posledních letech rychle zvýšila, což zvýšilo také počet vysazených palem.

 

Plody açaí a jejich sběr

Açaí je kulatý peckovitý plod černofialové barvy, velké asi 25 mm v průměru. Její vzhled by se velikostí dal přirovnat k hroznovému vínu, tvarem zase k borůvce. Má 30 krát více přírodního anthokyaninu (barviva) než červené hrozny. Roste v rozvětvených trsech, které mají 700 až 900 plodů. Plody mají jednu velkou pecku plnou semenáčků o velikosti 7-10 mm v průměru. Nezralé plody jsou zelené barvy a při dozrávání se jejich barva mění na tmavě purpurovou. Zralé bobule se sklízejí k dalšímu zpracování.

V současné době açaí sbírá 90% obyvatelstva žijícího v okolí povodí toků Amazonky. Trsy s plody se odsekávají mačetou, a poté se sváží do sběren vybudovaných na březích. Díky zvýšené celosvětové poptávce, která dává práci a obživu, tak získalo místní obyvatelstvo motivaci k zachování deštných pralesů bez nutnosti dalšího kácení stromů.

 

Proces zpracování açaí

Bobule se zpracovávají okamžitě po jejich sklizni, jelikož ovoce velmi rychle oxiduje, a je proto potřebné ho zpracovat do 24 hodin.

Nejprve dochází k separování dužiny ovoce od jádra. Po jemném mletí se stává z ovoce velmi jemná purpurově rudá dřeň, která neobsahuje cukry a její chuť je popisována jako chuť země.

Původní obyvatelé Brazílie smíchali toto velmi výživné ovoce s guaranovým sirupem, a tím vytvořili ovocné jídlo açaí super food s exotickou chutí připomínající směs malin, lesních plodů a čokolády.

Tento web používá k poskytování služeb, kontrole návštěvnosti webu a personalizaci reklam soubory cookie. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close