- Açaí je bohaté na esenciální nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu olejovou (omega 9) a kyselinu linolovou (omega 6). Lidské tělo využívá mastné kyseliny pro správnou funkci mozku a očí, sexuální aktivitu a k vstřebávání ve vodě nerozpustných vitamínů A, D, E, K.
- Açaí obsahuje daleko vyšší koncentraci antioxidantů, než se běžně vyskytuje v jiných druzích ovoce. Tyto antioxidanty bojují s volnými radikály, které mohou způsobit nádorové bujení a pomáhají proti veškerým formám virových onemocnění.
- Pomáhá snížit váhu a pročišťuje organismus. Detoxikuje, čímž zpomaluje proces stárnutí buněk.
- Čistí trávicí systém, pomáhá jako prevence rakoviny tlustého střeva a dalším chorobám trávicího traktu.
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí regeneračně na cévní stěny a zvyšuje jejich elasticitu.
- Vzhledem k obsaženým látkám (obsahuje látky podobné erytropoetinu), zlepšuje biosyntézu hemoglobinu a následně tvorbu červených krvinek.
- Podporuje činnost imunitního systému.
- Dodává energii, zvyšuje schopnost koncentrace, posiluje paměť a eliminuje depresivní stavy.
- Zrychluje metabolismus, redukuje hmotnost a pomáhá udržovat postavu.
- Podporuje regeneraci svalů při zvýšené fyzické aktivitě, je vynikajícím doplňkem pro sportovce a pro osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou námahou.
- Přispívá k rychlejšímu hojení a urychluje též rekonvalescenci po úrazech a operacích.
- Zvyšuje sexuální aktivitu.
- Zlepšuje spánek.
Nutriční hodnoty açaí
- Vitamíny: A, B1, B2, B3, C, E.
- Minerální látky: vápník, železo, sodík, hořčík, měd, mangan a draslík.
- Draslík je nejhodnotnějším minerálem v v açaí plodech.
- Bohatý obsah je doplněný vlákninou (více než 40%), bílkovinami, glykoprotejny a esenciálními mastnými kyselinami, omega 3,6,9.
- Açaí obsahuje více než dvojnásobek antioxidantů v porovnání s borůvkami.